maandag 2 augustus 2010

Kröller Müller museum

Onlangs ben ik met een aantal kunstliefhebbers naar het museum Kröller Müller geweest. Het was al meer dan 15 jaar geleden dat ik er geweest was en eerlijk gezegd kon ik mij er niet zo veel meer van herinneren.
De hoogste tijd dus voor een hernieuwde kennismaking!
En er is veel om te zien: Het Kröller-Müller Museum bezit een wereldberoemde collectie voornamelijk 19de en 20ste eeuwse beeldende kunst, waarbij
de omvangrijke collectie werken van Vincent van Gogh en de beeldentuin centraal staan.

Na eerst een bezoek aan die beeldentuin, met beelden van o.a. Marta Pan (Flottante) en het Jardin d'Email van Jean Dubuffet, maar ook van Rodin (Hurkende vrouw)



het museum rustig doorgelopen en vele schilderijen uitgebreid bekeken en samen becommentarieerd.












Zeer verrast was ik van de vele schilderijen die er hingen van Vincent Van Gogh, waarbij "De olijfbomen" en de " Vier uitgebloeide zonnebloemen",













mij het meest bekoorden,alsmede het schilderij "Ophaalbrug met rijtuig in Langnois" , welke mijn eerste kennismaking was met Van Gogh vanwege een reproductie aan de wand in de 4e klas van de basisschool.







Heel grappig lag in een vitrine een kunstwerk van ivoor, vervaardigd door Luke Airut( een Inuit) van een walrusschedel met daarop allerlei kleine kunstwerkjes en afbeeldingen. Er was zeer veel aan te ontdekken; heel subtiel gemaakt

Ik kon het dan ook niet laten, foto's te maken en wat kaarten in de museumwinkel te kopen.
In aflevering van Avro's kunstuur een leuk filmpje van Gijs Scholten van Ascat als museumgast in Het Kröller Müller museum.


Tot slot(het kon niet op vandaag!) een bezoek gebracht aan het jachtslot Sint Hubertus waar een rondleiding ons meer vertelde over dit speciale gebouw, ontworpen door Berlage met typerende onderdelen.




Al met al een zeer interessante dag waarbij ik veel cultuur gesnoven heb.
Fijn, dat ik dan het boek "Beeldentuin Kröller Müller" thuis heb om op mijn gemak, e.e.a. nog eens door te bladeren en me blijvend te vergapen aan zoveel moois!!