maandag 12 juli 2010

Tour de France




Na het voetbal (verloren finale van Oranje), nu de Tour de France.
Eigenlijk heb ik veel meer met dit wielerevenement dan met voetbal omdat hier heldendaden worden verricht. Stoempen, stoempen.... oh, dit is zo waanzinnig mooi!

Op dit moment is er een tentoonstelling in de Kunsthal te Rotterdam, Tour experience:


‘Tour Experience’ bevat bijzondere wielervoorwerpen, waaronder de gele trui van Joop Zoetemelk uit 1980. In de tentoonstelling wordt een beroep gedaan op de wielertalenten van bezoekers van alle leeftijden: zij kunnen zwoegen op een etappe in de Alpe d’Huez, over de kinderkopjes denderen op een speciaal ontwikkelde kasseienfiets en tegen elkaar een sprintje trekken.

Hollands glorie
In ‘Tour Experience’ staan Nederlandse wielerhelden centraal: Gerrie Knetemann, Peter Winnen, Hennie Kuipers, Michael Boogerd en Robert Gesink passeren de revue. Unieke wielervoorwerpen, zoals het rugnummer van Albert Gijssen uit 1936, de fiets waarop Jan Janssen in 1968 de Tour won en het horloge waarmee Wim van Est het ravijn in viel zijn aanwezig.

In vogelvlucht is te zien hoe de wielerkoers vanaf de eerste Tourstart in Nederland in 1954 is veranderd. De fiets van Jan Janssen lijkt in niets op de aerodynamische exemplaren waar de Rabobankploeg vandaag de dag op koerst. Ook de gebreide wielertruien uit de collectie van verzamelaar Henk Theuns verwijzen naar lang vervlogen tijden.

In de aanloop naar de start van de Tour de France in Rotterdam zijn voorbereidingen voor de diverse festiviteiten zijn in volle gang. Zo is er de expositie Tour Experience in de Kunsthal. Spullen van verzamelaars uit heel het land worden daarvoor naar Rotterdam gehaald. Een belangrijk deel van de expositie komt uit Etten-Leur en is geleverd door wielersportverzamelaar Robert Lasschuit




Dat wordt genieten met de Alpen en de Pyreneeën nog voor de boeg.....
Mooie uitspraak van Bram Tankink in dit verband:
"Je moet een berg respecteren. Als je een vriend bent van de berg, dan wordt de berg ook een vriend van jou. Aan de voet van een berg zeg ik ook altijd: `Goh, wat ben jij een verschrikkelijk mooie berg'

Voor de liefhbber hier een verwijzing naar nog meer mooie wielertermen, het speciale wielertaaltje

Veel kijken dus...de route staat in onderstaand kaartje:

Geen opmerkingen: