vrijdag 19 december 2008

Toepassingen web 2.0 weinig gebruikt


Veel Web 2.0-toepassingen, zoals het delen van teksten en gezamenlijk werken aan projecten, worden maar weinig gebruikt. Het blijkt dat het internet vooral gebruikt wordt voor ’traditionale toepassingen’ zoals het vinden van informatie, e-mailen en vrijwilligerswerk.

woensdag 17 december 2008

23 dingenlied



Dit lied kwam ik tegen op YouTube door OB Gouda, het geeft wel een beetje weer hoe het allemaal is verlopen...
Is 23 dingen het einde of pas het begin?

maandag 15 december 2008

Ding 23 Evalueer 23 dingen






Jippie, ik ben geslaagd!!!!
Ik heb de cursus 23 dingen afgerond en krijg een certificaat.

Het was een leerzame en interessante cursus.
Ik heb veel geleerd want van vele "dingen" had ik nog nooit gehoord. Natuurlijk was het een uitdaging om leuk stukje voor je blog te schrijven en er ook nog een fraaie en toepasselijke afbeelding bij te zoeken.
In het begin heeft deze cursus mij heel veel tijd gekost. Er werd gezegd dat je er 2 uur per week aan moet besteden, maar dat meer wenselijk zou zijn. Nou dat heb ik geweten. Waarschijnlijk ben ik niet zo handig met nieuwe dingen op het web. Het was niet vanzelfsprekend, dat je er uren van je baas voor kreeg. dat was een wassen neus, als je voornamelijk uitleningen draait. Haast alles moest thuis gedaan worden. Het kostte mij zeker in het begin veel tijd.
Later ging het wat beter en aan sommige "dingen" o.a. Flickr, YouTube en LibraryThing beleefde ik leuke momenten. Het was voor mij steeds weer een soort van "Yes-gevoel" wanneer ik weer een "ding" naar behoren had afgerond en gepubliceerd.

Ik vond het prettig dat ik een begeleider had waaraan ik af en toe om uitleg kon vragen.
Diane bedankt!
De samenwerking was prima en werkte stimulerend. Omdat je vaak 2 "dingen" per week af moest hebben, kon ik helaas niet al te veel tijd besteden aan reacties geven op al het werk van mijn collega's en heb ik nagenoeg geen pennenvruchten van hen gelezen. Hopenlijk blijft de cursus op het web staan zodat ik de komende periode ook bij mijn medebloggers kan kijken en lezen en het lijkt me ook handig om af en toe nog eens iets na te zoeken.
Één ding is zeker.... ik ga in ieder geval door met het schrijven van berichtjes etc. op mijn weblog!

De bibliotheek zal op vele van deze "dingen" moeten inspelen. Welke keuzes moeten wij maken als bibliotheek? Wij kunnen zeker niet alles. Als je iets doet, doe het professioneel en goed. Onderzoek waar het Hengelose publiek behoefte aan heeft. Waar maak je tijd en geld voor vrij? Wie wil je ermee bereiken? Het personeel zal nog verder moeten worden geschoold. En moet je het als "onze" bibliotheek alleen doen of doe je vele "dingen" in Overijssels of zelfs Nederlands verband.
Google Docs zie ik als iets wat je snel in onze bibliotheek zal kunnen toepassen. Rss feeds lijkt mij ook een goede mogelijkheid om je publiek over bibliotheekzaken te informeren. Met een aantal andere "dingen" kun je jezelf op heb web laten zien en horen.
Ook vind ik dat er veel artikelen in het engels zijn die ik moest doorlezen. Liever wat meer Nederlandstalige informatie, of anders eventueel een vertaling van de opgegeven artikelen.

Hopelijk kunnen wij de cursus nog een tijdje op het net blijven bekijken. Want ik zou kennis gaan maken met 23 nieuwe "dingen" en eraan snuffelen. Ik weet nu een klein beetje hoe het web 2.0 werkt. Maar als je het niet in de dagelijkse praktijk regelmatig gebruikt, zakt het meeste bij mij (denk ik) wel snel weg.
Ik vind het ook belangrijk dat wij onze huidige niet in computers geïnteresseerde bezoekers/gebruikers niet vergeten.
Klaar en uitgeleerd ben je nooit.
Er komen vanzelfsprekend weer andere nieuwe "dingen" voorbij.
Zie bv. ding 22 waarbij ik iets over web 3.0 heb aangehaald.
Ik wil afsluiten met een gedicht over 23 dingen, gevonden op de site van 23dingen

Het 23 Dingen leerprogramma inspireert mensen om zeer bijzondere dingen te doen. Zo ook deelnemer Log Ding, die een prachtige vrije bewerking maakte van Cees Buddingh’s Blauwbilgorgel


De blauwbilblogger
Ik ben de blauwbilblogger,
mijn leraar is een zwogger
mijn baas die is een digiman,
daar komen vreemde dingen van
Raban! Raban! Raban

Ik ben een blauwbilwebber,
ik link alleen maar verder
hehalve als de flickr mailt,
dan pod ik cast en wikiteelt
Rabeelt! Rabeelt! Rabeelt!

Ik ben een blauwbilchatter,
als ik niet vibe of tetter
dan lees ik meestal weer een ding,
en koester al mijn messaging
Posting! Posting! Posting!

Ik ben een blauwbilmiep,
eens sterf ik aan die bieb
en schrompel als een Tube ineen
en wordt een blauwe dingessteen
Oh neen! Oh neen! Oh neen!

dinsdag 9 december 2008

Ding 22 Bibliotheek 2.0 en de toekomst van bibliotheken


Library 2.0, Bibliotheek 2.0.... het zijn termen die de laatste tijd veelvuldig voorbijkomen in de media, zo ook in Bibliotheekblad. Hierin lees ik regelmatig artikelen over web 2.0.
We blijven, zeker in de bibliotheekwereld erg in beweging!
Hoe het ook zij en welke kant de ontwikkelingen ook uit zullen gaan, iedereen die het bibliotheekwezen van nabij volgt, is er van overtuigd dat de bibliotheek van morgen (of over vijf of tien jaar) er totaal anders uit zal zien dan de bibliotheek van vandaag. En dat geldt ook voor het werken in de bibliotheek.
Zaak is wel dat verschillende "dingen" van web 2.0 geïmplementeerd worden via onze site, zodat de gebruiker er kennis mee kan maken, er mee kan werken.
Pas dan is het doel wat we met web 2.0 willen voor ogen hebben, bereikt!
Nog even dit:
Zijn we in de bieb, in Hengelo en "all over the world" bezig met het ons eigen maken van web 2.0, lees ik in de Twentsche Courant Tubantia van 13 december j.l.(overgenomen uit BN De Stem) een heel artikel over Web 3.0 met als titel: "Nieuwe kansen voor het internet".
Ergens in 2010 moet dit nieuwe, nog te ontwikkelen, internet gemeengoed zijn. In tegenstelling tot web 2.0, met interactie tussen meerdere personen, wordt in web 3.0 alles met elkaar verbonden ( via gps-, gsm-, en andere draadloze netwerken) waardoor nieuwe communities ontstaan. Niet alleen tussen apparaten en mensen, maar ook tussen apparaten onderling. Interactiviteit blijft gewoon bestaan.
Elke gebruiker zal straks één identiteit hebben waarmee hij/zij over het internet surft en die ene identiteit bevat alle informatie die de gebruiker wil afstaan. Wat gebeurt er dan met de privacy?
Óp naar web 3.0!!!

woensdag 3 december 2008

Ding 21 Aquabrowser My Discoveries en andere sociale bibliotheekcatalogi


Al een tijd geleden ben ik door Ankie geattendeerd, een eigen account aan te maken op My Discoveries in onze eigen catalogus. Dat heb ik terstond gedaan en ik maak hier regelmatig gebruik van om er titels te plaatsen van boeken die ik nog graag lezen wil. Handig hierbij is het gebruikmaken van tags, terwijl er eventueel ook recensies aan toegevoegd kunnen worden en een waardering.
Het is nu nog puur voor eigen gebruik, heb een begin gemaakt met een lijst van Scandinavische auteurs maar deze (nog) niet openbaar gemaakt.

Het zou interessant zijn voor gebruikers om deze mogelijkheid op de Aquabrowser te ontdekken (via site aandacht aan schenken!), Nu er echter nog vaak onduidelijkheden zijn wat betreft de nieuwe catalogus, zal het zeker wel wennen zijn voor de gebruiker om zelf informatie toe te voegen. Maar de aquabrowser, My Discoveries en alle andere sociale bibliotheekcatalogi zijn wel de toekomst voor bibliotheken.!
Als je kijkt naar de catalogus van Bibliotheek Hengelo waar het intikken van 1 zoekterm een mix van relevante media oplevert, er d.m.v. de aquabrowser links worden gelegd met gerelateerd onderwerpsgebieden en je dan ook nog zelf tags toe kunnen voegen dan weet je dat we hiermee op de goede weg zijn.Vooral ook gekeken bij WorldCat. Worldcat is een mooi initiatief. Alle collecties van belangrijke bibliotheken in 1 actie doorzoekbaar. Ook iets voor Hengelo om hier in opgenomen te worden?