dinsdag 9 december 2008

Ding 22 Bibliotheek 2.0 en de toekomst van bibliotheken


Library 2.0, Bibliotheek 2.0.... het zijn termen die de laatste tijd veelvuldig voorbijkomen in de media, zo ook in Bibliotheekblad. Hierin lees ik regelmatig artikelen over web 2.0.
We blijven, zeker in de bibliotheekwereld erg in beweging!
Hoe het ook zij en welke kant de ontwikkelingen ook uit zullen gaan, iedereen die het bibliotheekwezen van nabij volgt, is er van overtuigd dat de bibliotheek van morgen (of over vijf of tien jaar) er totaal anders uit zal zien dan de bibliotheek van vandaag. En dat geldt ook voor het werken in de bibliotheek.
Zaak is wel dat verschillende "dingen" van web 2.0 geïmplementeerd worden via onze site, zodat de gebruiker er kennis mee kan maken, er mee kan werken.
Pas dan is het doel wat we met web 2.0 willen voor ogen hebben, bereikt!
Nog even dit:
Zijn we in de bieb, in Hengelo en "all over the world" bezig met het ons eigen maken van web 2.0, lees ik in de Twentsche Courant Tubantia van 13 december j.l.(overgenomen uit BN De Stem) een heel artikel over Web 3.0 met als titel: "Nieuwe kansen voor het internet".
Ergens in 2010 moet dit nieuwe, nog te ontwikkelen, internet gemeengoed zijn. In tegenstelling tot web 2.0, met interactie tussen meerdere personen, wordt in web 3.0 alles met elkaar verbonden ( via gps-, gsm-, en andere draadloze netwerken) waardoor nieuwe communities ontstaan. Niet alleen tussen apparaten en mensen, maar ook tussen apparaten onderling. Interactiviteit blijft gewoon bestaan.
Elke gebruiker zal straks één identiteit hebben waarmee hij/zij over het internet surft en die ene identiteit bevat alle informatie die de gebruiker wil afstaan. Wat gebeurt er dan met de privacy?
Óp naar web 3.0!!!

1 opmerking:

Diane zei

Hoi Lynnzzy,

ik vond het ook een leuk artikel om te lezen. En ja, die privacy ...
het gaat dan alle informatie die de gebruiker wil afstaan.
Maar ik vraag me wel eens af of mensen het geen enkel probleem vinden dat heel je hebben en houden via internet te vinden is of dat er niet bij wordt stilgestaan. Lijkt me best wel de moeite waard om over na te denken.
Diane