donderdag 7 oktober 2010

Roombeek Enschede 2010



Zo zag de wijk eruit nadat de verwoestende vuurwerkramp plaatsgevonden had





Nadat het 10 jaar geleden was, op 13 mei 2000, vandaag terug gegaan naar Roombeek om de wederopbouw van deze wijk te zien


Na de vuurwerkramp van 13 mei 2000 in Enschede, hebben Architecten, ondernemers, gemeente Enschede, burgers en nog veel meer mensen en organisaties, uitstekende prestaties verricht. Indrukwekkend is het om door de Wijk Roombeek te lopen. Historie en toekomst van architectonische gebouwen zijn samen gesmolten en een harmonie van kunst en cultuur geworden. Het erfgoed van Roombeek is in alle glorie herrezen. Hier is een woonwijk gebouwd waar heel Nederland trot op kan zijn.

Wie iets van de oudste geschiedenis wil zien, moet naar een van de modernste gebouwen van Roombeek.

Meer dan 40 hectare stad werd volledig verwoest. Het menselijk leed en de materiële schade waren niet te overzien. Alleen door iedereen aan bod te laten komen in een participatieproces, kon de wederopbouw van het gebied ter hand worden genomen. Samen bouwen aan een nieuwe toekomst. Op basis van dit leidende principe wordt met grote veerkracht gewerkt aan de herontwikkeling van Roombeek. Een wijk om terug te keren en een wijk met hernieuwde toekomstwaarde. Waarbij stedenbouwkundige Pi de Bruijn een bepalende factor is voor de onvergelijkbare kwaliteit van de wijk. Er is nu 62 hectare voor wonen, ondernemen, ontspannen, horeca, cultuur, architectuur en onderwijs, op een steenworp afstand van de binnenstad van Enschede.

De industriële gebouwen die behouden worden, houden de herinnering aan het textielverleden van Roombeek levend. Hergebruik van deze oude gebouwen levert een bijdrage aan de historische verankering van de nieuwe wijk Roombeek in Enschede.
De RoomBeek Een andere vorm van inpassing van een stukje historie in de nieuwe wijk is het weer bovengronds brengen van de RoomBeek die vroeger vanuit Roombeek richting Hengelo stroomde.

Ik was onder de indruk. Hier is een woonwijk gebouwd voor 4000 burgers, die alle voorzieningen heeft die men zich wensen kan. Waar historie en toekomst hand in hand gaan en elkaar omarmen dat zijn weerga niet kent. Voor meer dan 900 miljoen euro is geïnvesteerd en het gaat nog door. Dat uit een ramp nieuwe voorspoed en leven kan ontstaat is hier bewezen.

Het is aan te raden om een bezoek te brengen aan Roombeek, maar dan onder begeleiding. Wij hebben een kleine drie uur doorgebracht ons laten informeren en zijn de woonwijk in gegaan waar we dit kunstwerk mochten aanschouwen. Er is een Museumlaan, maar heel de woonwijk is een groot museum.



Het is een imposant, zwart en vreemd gevaarte aan de Renbaanstraat in Roombeek. Fietsers en automobilisten kijken dan ook op wanneer ze langzaam voorbij het huis van de architecten Michiel de Wit en Hein Jan Geerdink rijden. De woning van de twee is het langstdurende project in het vernieuwde Roombeek.

Middenin de wijk is de vuurwerkkrater een kunstwerk op zich, hier zijn geen woorden bij nodig. Een stille getuige..... en een aandenken aan iets dat nooit vergeten mag worden!

Geen opmerkingen: