maandag 27 oktober 2008

Ding 12 Spelen in de zandbak van de 23 Dingen wiki



Toch leuk, dat ik nog eens in het zand mag spelen!

De collage van zand als afbeelding gebruikt omdat ik deze zo prachtig vind. Sorry Diabolo voor het kopiëren!!




Deze opdracht was niet moeilijk.
Ik heb bij de SideBar : "Favoriete films" een tekst toegevoegd. Als je wilt, kijk maar even

zondag 26 oktober 2008

Ding 11 Wiki's


Mijn virtuele ontdekkingstoer wordt steeds uitgebreider en ik leer steeds meer dingen.
Via de tag "Wiki" onder 23dingen Delicious kwam ik o.a. terecht bij "Wikikids"(helaas werkte deze pagina niet) en Wikipedia, de bekendste wiki. Hier kwam ik erachter dat Intranet eigenlijk ook een wiki is. Dit klopt natuurlijk wel, omdat Intranet een dynamische website is waar door meerdere mensen aan gewerkt wordt, alleen had ik hier niet bij stilgestaan Ik weet nu dat, in tegenstelling tot een open wiki welke voor iedereen toegankelijk is, Intranet een voorbeeld is van een gesloten wiki, nl. toegankelijk voor een selecte gebruikersgroep.

Door het bekijken van verschillende wikisites kom ik weer bij links die mij verder leiden "on-wiki-tour". Wat mij daarbij opvalt is dat sommige pagina's zo overvol staan, bv. Tax Almanac. Deze pagina staat mij meteen tegen en belet mij om er überhaupt iets te zoeken! De Literatuurwiki van de Bibliotheek Deventer daarentegen vind ik prettig leesbaar en overzichtelijk. Ik voel er veel voor iets soortgelijks voor Bibliotheek Hengelo op te zetten. Er moet dan wel voldoende content aangeleverd worden en het is heel belangrijk deze wiki aktueel te houden. Bibliotheek Hengelo zou er ook boekbesprekingen op kunnen zetten en lezers zouden hier ook bij aan kunnen haken . Via een weblog van Bibliotheek Hengelo, ik geloof dat Diane W. en Erwin al in een vergevorderd stadium zijn wat dit betreft, zou hier weer naar de wiki verwezen kunnen worden. Dat kan echt interessant en multifunctioneel worden. Wat een uitdaging en wat kunnen wij de klant dan veel extra mogelijkheden bieden via onze website!

zondag 12 oktober 2008

Ding 10 Social bookmarking en Del.icio.us

Ik heb een paar bronnen bekeken, waaronder de video over het toevoegen van favorieten aan delicious (erg duidelijk), heb een site toegevoegd aan Delicious en de rss feed toegevoegd aan Netvibes. Tevens de delicious knop toegevoegd op mijn eigen computer via Internet Explorer.

Ik heb een account aangemaakt omdat ik het handig vind, mijn favoriete sites in Delicious onder te brengen. Op internet kom ik vaak sites tegen die ik interessant vind en dan breng ik ze onder bij mijn favorieten. Dit wordt ondertussen een aardige lijst.Nu kan ik deze favorieten via Delicious ook raadplegen op elke computer en natuurlijk delen met anderen! Ik heb al een begin gemaakt en ga de komende tijd verder.

Als bibliotheek hebben wij er wel wat aan, de Deliciousknop staat al op de site en we voegen als team Informatieservice sites uit digihelp aan Delicious toe. Zo kan het publiek ook veel gemakkelijker gebruik maken van bepaalde relevante sites en via tags gemakkelijker de sites vinden over een bepaald onderwerp.

Pink Ribbon

Wereldwijd staat de maand oktober in het teken van de strijd tegen borstkanker, in ons land de meest voorkomende vorm van kanker. Nu zag ik net de uitzending op tv van de Stichting "A Sister's Hope" om geld op te halen voor onderzoek. Zij organiseerden voor het tweede achtereenvolgende jaar een sponsorloop. Vierhonderd wandelaars liepen in twee dagen van Amersfoort naar Amsterdam. In dit programma was een live verslag van de aankomst in het Olympisch Stadion maar werden ook individule mensen gevolgd en was er een gesprek met borstkankerspecialist van de academische universiteit in Utrecht, Elsken van der Wall.

Fantastisch en heel indrukwekkend om te zien met welke inzet, doel en met welke verhalen iedere wandelaar deze tocht liep. Ik voelde me emotioneel sterk verbonden. Er werd maar liefst € 640.000,-- ingezameld voor onderzoek naar borstkanker!! Elsken van der Wall gaf vervolgens uitleg, dat er met dit geld vooral onderzoek wordt gedaan naar een tumor specifieke aanpak van borstkanker. Hierbij is de kwaliteit van leven erg van belang en wordt geprobeerd de nare bijwerkingen van de verschillende behandelingen te verkleinen. Dat noem ik heel goed nieuws.

Ik sluit af met een filmpje waarop Stevie Ann een speciaal liedje zingt waar de uitzending mee afsloot, "Whole lotta rain":

maandag 6 oktober 2008

ding 9 Mijn visie op web.2.0



De vraag is wat we als bibliotheek kunnen met de nieuwe ontwikkelingen en hoe ik erzelf tegenaan kijk.

Ik merk dat het al doende, best leuk en vooral interessant is, om met 23 dingen bezig te zijn, al kost het veel tijd. Ik vind het, zeker met het oog op de toekomst, belangrijk om zélf met verschillende toepassingen van web 2.0 in aanraking te komen en gaandeweg verbaas ik me steeds weer over de vele mogelijkheden bij de verschillende "dingen". Dit had ik me voordien niet zo gerealiseerd. Toch ben ik nog steeds een beetje huiverig, wat betreft het plaatsen van dit alles op het internet. Hoe zit het met de veiligheid?

Wat kan de bibliotheek met deze nieuwe ontwikkelingen:
Weblog: Team informatieservice heeft al een eigen weblog voor het uitwisselen van tips en ervaringen, al is deze voor intern gebruik. Ik merk dat het team hier sinds kort weer actiever mee is! Wellicht kan een weblog in de toekomst ook voor bepaalde diensten aangeboden worden aan de klant zodat er interactief meegedacht kan worden.

Rss feeds: Bibliotheek Hengelo biedt al feeds aan op de nieuwe aanwinsten, maar worden ze door de klant gebruikt? Voor bv. agenda en/of activiteiten zou dit ook ingepast kunnen worden.

Foto editors: Gebruik van Flickr kan vooral voor aankondigingen erg handig zijn. Hierbij denk ik aan posters voor bepaalde activiteiten zoals de Kinderboekenweek. Maar ook de mogelijkheid van fotoreportages en video's van verschillende activiteiten zijn een mogelijkheid. Vooral voor de afdeling E & C zie ik veel mogelijkheden.