zaterdag 29 november 2008

Ding 20 Muziek online beluisteren in een sociaal netwerk


Ik mag nu luisteren naar mijn favoriete muziek, maar ook leuk om muziekinteresses van anderen te achterhalen. Grappig, om een speellijst te maken op basis van mijn eigen voorkeuren, mijn persoonlijke muziekstijl . Echter, ik vind heel veel muziek mooi, zolang het maar niet gaat om knetterharde rock & roll, hiphop en allerlei variaties daarop.

Via Last.fm heb ik mijeerst ingelogd met het account van 23 dingen en zo heb ik hiermee kunnen oefenen. Ik kom van alles tegen. Dit liedje van Racoon vind ik een mooi, rustig nummer om naar te luisteren...


Ik zag ook dat je het naar ITunes kunt kopieren. ITunes ken ik al via mijn kinderen (staat reeds op bureaublad) en ik brand soms een cd via Itunes. Wel heb ik zo ook via dit account de "last.fm widget" kunnen kopieren, met hulp van Sharon, en in mijn blog geplaatst. Uiteindelijk toch zelf een account aangemaakt want de widget gaf de favorieten van 23 dingen weer, i.p.v. die van mij

Ding 19 Social bookmarking


Zelf heb ik me een tijd geleden aangemeld op Schoolbank.nl. Ik realiseerde me niet, dat dit ook een Social Bookmarking site is! Het is leuk, af en toe een oude klasgenoot van de baisschool tegen te komen. Verder doe ik hier weinig mee.

Mijn kinderen zijn ook bij Hyves aangemeld en dus had ik er al wel van gehoord en heb wel eens meegekeken. Het is dé site voor jongeren. Net als met MSN moet je natuurlijk wel oppassen dat je geen "verkeerde" vrienden opneemt. Zelf zal ik mijn niet bij Hyves aanmelden omdat ik mij er geen tijd voor gun om ook dat nog bij te houden.
De bibliotheek op Hyes? Zullen er mensen zijn die vrienden van de bieb willen worden?? En zullen ze met ons willen communiceren? Gewoon uitproberen (al zullen wellicht voornamelijk jongeren reageren), maar er dan wel tijd en dus geld in steken om alles bij te houden! Filmpjes, foto's en activiteiten erop plaatsen. De bibliotheek gewoon op deze manier promoten. Misschien een "nieuwe" manier om jongeren te bereiken.

Wederom kom ik Dizzie tegen. Deze site spreekt mij qua duidelijkheid en onderwerpen (boeken) wel aan en hier ga ik mij wellicht binnenkort aanmelden.
Sociabel vind ik goed omdat deze speciaal voor de vijftigplusser is (hier ben ik niet zo ver meer vandaan!) en is qua rubrieken ook speciaal op deze doelgroep afgestemd. De Hyves voor 50plussers.!
Linkedin: Hier kun je zien wat jou collega's in den lande allemaal voor activiteiten opzetten. Kun je misschien ook wat ideeën opdoen voor je eigen bibliotheek. En natuurlijk jouw eigen flitsende ideeën op Linkedin bekendmaken.
Ik heb hier zelf wat minder mee vanwege de engelse taal. de leden zijn, voor zover ik kan bekijken allemaal Nederlanders, dus waarom alles in de Engelse taal moet??

maandag 24 november 2008

Winterse taferelen....

Ik zag vandaag een sprookjesachtig landschap om mij heen vanuit ons stekkie in Oele.
En dat zo vroeg in het seizoen.
Geniet mee, wie weet hoe lang we moeten wachten op het volgende winterweer .

vrijdag 21 november 2008

Ding 18 Catalogiseer je boekenkast met LibraryThing



Hier begeef ik mij op prettig terrein, nl. met boeken bezig zijn!. Maar zo zal het wel met meer collega"s gaan. Leuk, om mijn eigen boekenkast te creëren. Ik heb dan ook een eigen account aangemaakt op Librarything omdat het goed is, dat ik mijn gelezen boeken of de boeken die ik nog wil lezen en reeds opgeslagen heb (via my discoveries) eens op een rijtje zet en niet onbelangrijk, steeds kan aanvullen. In eerste instantie een 10tal boeken toegevoegd die indruk op mij hebben gemaakt. Ik moet toch ergens beginnen nietwaar? Dat ik kan zien hoeveel andere lezers mijn boeken ook gelezen hebben is een pré, evenals het lezen van de besprekingen over de boeken. Ook op Dizzie.nl kom ik van alles tegen.
Er gaat trouwens veel tijd zitten in het lezen van dit alles. Van het ene boek rol ik naar het andere. Ik kan, mocht ik mij vervelen, u-ren vooruit... Fantastisch!!

vrijdag 14 november 2008

Ding 17 Bekijk een web 2.0 site naar keuze




Ik ben eerst aan het snuffelen geslagen via Programeble web. Vanwege de rubrieksindeling is deze erg handig. Moeilijk om een keuze te maken. Ik ben gaan zoeken naar sites met foto's en kwam o.a. bij Picnic en Imageloop terecht. Deze sites lijken op Flickr, maar bij Imageloop kun je diavoorstellingen vinden (wat kom je veel tegen zeg!!) en zo kwam ik bij een rustgevende diavoorstelling die ik wel kon waarderen.

Via web.2.0 directory kwam ik uit bij break.com most viewed video's en zag een fantastische slow motion opname van een lieve-heers beestje dat van een blad wegvliegt. Wat kan de natuur toch mooi zijn en dit zie je zo nooit! De embed code na enig gezoek gevonden en geniet even mee..

"Lady Bug in UltraSlo motion"


LadyBug flight in UltraSlo motion - Watch more Free Videos

woensdag 12 november 2008

Ding 16 YouTube

Ik had al eerder een filmpje van YouTube toegevoegd zodat dit niet moeilijk voor me is. Uit het grote aanbod heb ik gekozen voor een filmpje van zingende monniken van het klooster Stift Heiligenkreuz uit Wenen. Zij hebben een hele cd, Chant, met Gregoriaanse muziek volgezongen en bestormen daarmee de Europese hitparades. Ze zijn zelfs in reclameblokken te zien. Heel opmerkelijk dus. Het kan geen kwaad, zo richting de decembermaand, om een beetje sprititueel en geestelijk "gevoed" te worden.

zondag 9 november 2008

Black and white








Deze foto's heb ik gekopieerd van Flickr en heb ze geplaatst omdat ik ze heel speciaal vind vanwege de speling van donker en licht. Echt heel geweldig!!

Ding 15 Podcasts

Kijk, hier heb ik veel meer mee dan met ding 14.
Ik zie lang niet altijd de programma's die ik zou willen kijken omdat ons gezin uit meerdere leden bestaat of door het tijdstip van uitzending en daardoor is het heel prettig, dat ik in het kort de hoogtepunten van programma's kan zien die ik gemist heb. Zijn de onderwerpen zó belangrijk, kan ik altijd nog de hele uitzending bekijken via Uitzending gemist.nl.




Zo heb ik De wereld draait door en Pauw & Witteman als feed op Netvibes gezet en kan op deze manier snel terugzien wat ik gemist heb. Ideaal !!


Via Google kwam ik terecht op de site van bibliotheek Rivierenland en las daar de volgende tekst: "De vestiging Culemborg van bibliotheek Rivierenland is samen met de bibliotheken Tilburg en Roosendaal uitgenodigd door de Vereniging van Openbare Bibliotheken [VOB] een landelijke pilotPodcast te draaien. De drie bibliotheken zitten in de werkgroep "virtuele jeugdbibliotheek” en het doel is ervaring op te doen met podcast, zodat er in de toekomst mogelijk een vervolg aan gegeven kan worden."


Nadat ik ook het filmpje had gezien, werd me duidelijk dat Podcasting (over allerlei onderwerpen) bv door verschillende kinderen/ groepen van de basisscholen uitgevoerd kan worden, maar ook jongeren of eigenlijk iedereen kan hiervoor geentousiasmeerd worden. De uitzending wordt opgenomen, dit filmpje wordt op de site gezet en zo bied je de klant weer een extra service, extra informatie.

Ook zou een uitzending van RTV Oost waarin iets aangehaald wordt wat belangrijk kan zijn voor de lezer, geplaatst kunnen worden.

Deze vorm van verspreiding van een muziek- of radiouitzending kan dus zeer goed ook uitgevoerd worden door Bibliotheek Hengelo en mijns inzien kan/mag dit op korte termijn een invulling krijgen.

woensdag 5 november 2008

Ding 14 Instant Messaging

Ik kom erachter dat chatten één van de vormen is van Instant Messaging en aangezien ik dit ooit eerder heb gedaan, samen met één van mijn kinderen via Windows Live is dit niet helemaal onbekend voor mij. Zo kon ik ook kletsen met een paar nichtjes. Nu wil ik het eens opnieuw proberen. Ik heb ooit een hotmail account gemaakt, dus die kan ik nu gaan gebruiken. Ga ik chatten met de kinderen... Voor hen is msn net zoiets als eten, dus dagelijks voer.
Ik had niet gedacht, ooit nog eens privé te gaan chatten. Eigenlijk heb ik hier niets mee en vindt het voornamelijk "gepraat in de ruimte". Liever bel ik vrienden of bekenden op en teut zo een eind weg..
Ik besef echter wel dat er een categorie is, vooral jongeren die dit een veel moderner vorm van communicatie vinden, ook al doordat dit geen extra kosten met zich meebrengt. Deze mogelijkheid wordt hen binnenkort dan ook aangeboden op de site van Bibliotheek Hengelo via Al@din chat. Helaas zijn hier nu nog problemen mee en kan er op dit moment niet gechat worden. Als er serieus mee wordt omgegaan, vind ik dit t.z.t. een prima service.

Ik probeer te chatten via LibSucces wiki met de Indiana University in Amerika. Wat is er toch veel mogelijk!!. Helaas zijn de drie bibliothecarissen "off-line".
Daarom andere geprobeerd, nl. the University of Waterloo in Ontario. Hier waren ze ook off-line.

Vervolgens geprobeerd via Gmail te chatten. Ik heb eerst Anita uitgenodigd omdat zij vaker gechat heeft, maar krijg geen reactie. Als ze reageert, waar zie ik dit dan?

Ding 13 Online kantoortoepassingen en andere tools


Via Google docs en spreadsheets bezig geweest met online kantoortoepassingen.
Eerst begreep ik niet helemaal wat de bedoeling was, wat de toegevoegde waarde is. Google docs en spreadsheets, maar ook Zoho en Microsoft Office Live, welke ik beter ken als Hotmail account zijn voor mij een soort Microsoft Office Outlook, waar je kunt mailen etc. Al hebben ze behoorlijk wat meer mogelijkheden!
Totdat me duidelijk werd dat de grote kracht is, om samen aan een document te werken en op verschillende computers en het dus handig is om hier gebruik van te maken.

Zo heb ik een limerick gemaakt op de weblog van Biebbean via een gezamelijk Gmail document Erg leuk om op deze manier samen aan een document te werken. Dit wordt ondertussen écht een limerick van Bibliotheek Hengelo. We hebben best talent in huis!