vrijdag 19 december 2008

Toepassingen web 2.0 weinig gebruikt


Veel Web 2.0-toepassingen, zoals het delen van teksten en gezamenlijk werken aan projecten, worden maar weinig gebruikt. Het blijkt dat het internet vooral gebruikt wordt voor ’traditionale toepassingen’ zoals het vinden van informatie, e-mailen en vrijwilligerswerk.

woensdag 17 december 2008

23 dingenlied



Dit lied kwam ik tegen op YouTube door OB Gouda, het geeft wel een beetje weer hoe het allemaal is verlopen...
Is 23 dingen het einde of pas het begin?

maandag 15 december 2008

Ding 23 Evalueer 23 dingen






Jippie, ik ben geslaagd!!!!
Ik heb de cursus 23 dingen afgerond en krijg een certificaat.

Het was een leerzame en interessante cursus.
Ik heb veel geleerd want van vele "dingen" had ik nog nooit gehoord. Natuurlijk was het een uitdaging om leuk stukje voor je blog te schrijven en er ook nog een fraaie en toepasselijke afbeelding bij te zoeken.
In het begin heeft deze cursus mij heel veel tijd gekost. Er werd gezegd dat je er 2 uur per week aan moet besteden, maar dat meer wenselijk zou zijn. Nou dat heb ik geweten. Waarschijnlijk ben ik niet zo handig met nieuwe dingen op het web. Het was niet vanzelfsprekend, dat je er uren van je baas voor kreeg. dat was een wassen neus, als je voornamelijk uitleningen draait. Haast alles moest thuis gedaan worden. Het kostte mij zeker in het begin veel tijd.
Later ging het wat beter en aan sommige "dingen" o.a. Flickr, YouTube en LibraryThing beleefde ik leuke momenten. Het was voor mij steeds weer een soort van "Yes-gevoel" wanneer ik weer een "ding" naar behoren had afgerond en gepubliceerd.

Ik vond het prettig dat ik een begeleider had waaraan ik af en toe om uitleg kon vragen.
Diane bedankt!
De samenwerking was prima en werkte stimulerend. Omdat je vaak 2 "dingen" per week af moest hebben, kon ik helaas niet al te veel tijd besteden aan reacties geven op al het werk van mijn collega's en heb ik nagenoeg geen pennenvruchten van hen gelezen. Hopenlijk blijft de cursus op het web staan zodat ik de komende periode ook bij mijn medebloggers kan kijken en lezen en het lijkt me ook handig om af en toe nog eens iets na te zoeken.
Één ding is zeker.... ik ga in ieder geval door met het schrijven van berichtjes etc. op mijn weblog!

De bibliotheek zal op vele van deze "dingen" moeten inspelen. Welke keuzes moeten wij maken als bibliotheek? Wij kunnen zeker niet alles. Als je iets doet, doe het professioneel en goed. Onderzoek waar het Hengelose publiek behoefte aan heeft. Waar maak je tijd en geld voor vrij? Wie wil je ermee bereiken? Het personeel zal nog verder moeten worden geschoold. En moet je het als "onze" bibliotheek alleen doen of doe je vele "dingen" in Overijssels of zelfs Nederlands verband.
Google Docs zie ik als iets wat je snel in onze bibliotheek zal kunnen toepassen. Rss feeds lijkt mij ook een goede mogelijkheid om je publiek over bibliotheekzaken te informeren. Met een aantal andere "dingen" kun je jezelf op heb web laten zien en horen.
Ook vind ik dat er veel artikelen in het engels zijn die ik moest doorlezen. Liever wat meer Nederlandstalige informatie, of anders eventueel een vertaling van de opgegeven artikelen.

Hopelijk kunnen wij de cursus nog een tijdje op het net blijven bekijken. Want ik zou kennis gaan maken met 23 nieuwe "dingen" en eraan snuffelen. Ik weet nu een klein beetje hoe het web 2.0 werkt. Maar als je het niet in de dagelijkse praktijk regelmatig gebruikt, zakt het meeste bij mij (denk ik) wel snel weg.
Ik vind het ook belangrijk dat wij onze huidige niet in computers geïnteresseerde bezoekers/gebruikers niet vergeten.
Klaar en uitgeleerd ben je nooit.
Er komen vanzelfsprekend weer andere nieuwe "dingen" voorbij.
Zie bv. ding 22 waarbij ik iets over web 3.0 heb aangehaald.
Ik wil afsluiten met een gedicht over 23 dingen, gevonden op de site van 23dingen

Het 23 Dingen leerprogramma inspireert mensen om zeer bijzondere dingen te doen. Zo ook deelnemer Log Ding, die een prachtige vrije bewerking maakte van Cees Buddingh’s Blauwbilgorgel


De blauwbilblogger
Ik ben de blauwbilblogger,
mijn leraar is een zwogger
mijn baas die is een digiman,
daar komen vreemde dingen van
Raban! Raban! Raban

Ik ben een blauwbilwebber,
ik link alleen maar verder
hehalve als de flickr mailt,
dan pod ik cast en wikiteelt
Rabeelt! Rabeelt! Rabeelt!

Ik ben een blauwbilchatter,
als ik niet vibe of tetter
dan lees ik meestal weer een ding,
en koester al mijn messaging
Posting! Posting! Posting!

Ik ben een blauwbilmiep,
eens sterf ik aan die bieb
en schrompel als een Tube ineen
en wordt een blauwe dingessteen
Oh neen! Oh neen! Oh neen!

dinsdag 9 december 2008

Ding 22 Bibliotheek 2.0 en de toekomst van bibliotheken


Library 2.0, Bibliotheek 2.0.... het zijn termen die de laatste tijd veelvuldig voorbijkomen in de media, zo ook in Bibliotheekblad. Hierin lees ik regelmatig artikelen over web 2.0.
We blijven, zeker in de bibliotheekwereld erg in beweging!
Hoe het ook zij en welke kant de ontwikkelingen ook uit zullen gaan, iedereen die het bibliotheekwezen van nabij volgt, is er van overtuigd dat de bibliotheek van morgen (of over vijf of tien jaar) er totaal anders uit zal zien dan de bibliotheek van vandaag. En dat geldt ook voor het werken in de bibliotheek.
Zaak is wel dat verschillende "dingen" van web 2.0 geïmplementeerd worden via onze site, zodat de gebruiker er kennis mee kan maken, er mee kan werken.
Pas dan is het doel wat we met web 2.0 willen voor ogen hebben, bereikt!
Nog even dit:
Zijn we in de bieb, in Hengelo en "all over the world" bezig met het ons eigen maken van web 2.0, lees ik in de Twentsche Courant Tubantia van 13 december j.l.(overgenomen uit BN De Stem) een heel artikel over Web 3.0 met als titel: "Nieuwe kansen voor het internet".
Ergens in 2010 moet dit nieuwe, nog te ontwikkelen, internet gemeengoed zijn. In tegenstelling tot web 2.0, met interactie tussen meerdere personen, wordt in web 3.0 alles met elkaar verbonden ( via gps-, gsm-, en andere draadloze netwerken) waardoor nieuwe communities ontstaan. Niet alleen tussen apparaten en mensen, maar ook tussen apparaten onderling. Interactiviteit blijft gewoon bestaan.
Elke gebruiker zal straks één identiteit hebben waarmee hij/zij over het internet surft en die ene identiteit bevat alle informatie die de gebruiker wil afstaan. Wat gebeurt er dan met de privacy?
Óp naar web 3.0!!!

woensdag 3 december 2008

Ding 21 Aquabrowser My Discoveries en andere sociale bibliotheekcatalogi


Al een tijd geleden ben ik door Ankie geattendeerd, een eigen account aan te maken op My Discoveries in onze eigen catalogus. Dat heb ik terstond gedaan en ik maak hier regelmatig gebruik van om er titels te plaatsen van boeken die ik nog graag lezen wil. Handig hierbij is het gebruikmaken van tags, terwijl er eventueel ook recensies aan toegevoegd kunnen worden en een waardering.
Het is nu nog puur voor eigen gebruik, heb een begin gemaakt met een lijst van Scandinavische auteurs maar deze (nog) niet openbaar gemaakt.

Het zou interessant zijn voor gebruikers om deze mogelijkheid op de Aquabrowser te ontdekken (via site aandacht aan schenken!), Nu er echter nog vaak onduidelijkheden zijn wat betreft de nieuwe catalogus, zal het zeker wel wennen zijn voor de gebruiker om zelf informatie toe te voegen. Maar de aquabrowser, My Discoveries en alle andere sociale bibliotheekcatalogi zijn wel de toekomst voor bibliotheken.!
Als je kijkt naar de catalogus van Bibliotheek Hengelo waar het intikken van 1 zoekterm een mix van relevante media oplevert, er d.m.v. de aquabrowser links worden gelegd met gerelateerd onderwerpsgebieden en je dan ook nog zelf tags toe kunnen voegen dan weet je dat we hiermee op de goede weg zijn.Vooral ook gekeken bij WorldCat. Worldcat is een mooi initiatief. Alle collecties van belangrijke bibliotheken in 1 actie doorzoekbaar. Ook iets voor Hengelo om hier in opgenomen te worden?

zaterdag 29 november 2008

Ding 20 Muziek online beluisteren in een sociaal netwerk


Ik mag nu luisteren naar mijn favoriete muziek, maar ook leuk om muziekinteresses van anderen te achterhalen. Grappig, om een speellijst te maken op basis van mijn eigen voorkeuren, mijn persoonlijke muziekstijl . Echter, ik vind heel veel muziek mooi, zolang het maar niet gaat om knetterharde rock & roll, hiphop en allerlei variaties daarop.

Via Last.fm heb ik mijeerst ingelogd met het account van 23 dingen en zo heb ik hiermee kunnen oefenen. Ik kom van alles tegen. Dit liedje van Racoon vind ik een mooi, rustig nummer om naar te luisteren...


Ik zag ook dat je het naar ITunes kunt kopieren. ITunes ken ik al via mijn kinderen (staat reeds op bureaublad) en ik brand soms een cd via Itunes. Wel heb ik zo ook via dit account de "last.fm widget" kunnen kopieren, met hulp van Sharon, en in mijn blog geplaatst. Uiteindelijk toch zelf een account aangemaakt want de widget gaf de favorieten van 23 dingen weer, i.p.v. die van mij

Ding 19 Social bookmarking


Zelf heb ik me een tijd geleden aangemeld op Schoolbank.nl. Ik realiseerde me niet, dat dit ook een Social Bookmarking site is! Het is leuk, af en toe een oude klasgenoot van de baisschool tegen te komen. Verder doe ik hier weinig mee.

Mijn kinderen zijn ook bij Hyves aangemeld en dus had ik er al wel van gehoord en heb wel eens meegekeken. Het is dé site voor jongeren. Net als met MSN moet je natuurlijk wel oppassen dat je geen "verkeerde" vrienden opneemt. Zelf zal ik mijn niet bij Hyves aanmelden omdat ik mij er geen tijd voor gun om ook dat nog bij te houden.
De bibliotheek op Hyes? Zullen er mensen zijn die vrienden van de bieb willen worden?? En zullen ze met ons willen communiceren? Gewoon uitproberen (al zullen wellicht voornamelijk jongeren reageren), maar er dan wel tijd en dus geld in steken om alles bij te houden! Filmpjes, foto's en activiteiten erop plaatsen. De bibliotheek gewoon op deze manier promoten. Misschien een "nieuwe" manier om jongeren te bereiken.

Wederom kom ik Dizzie tegen. Deze site spreekt mij qua duidelijkheid en onderwerpen (boeken) wel aan en hier ga ik mij wellicht binnenkort aanmelden.
Sociabel vind ik goed omdat deze speciaal voor de vijftigplusser is (hier ben ik niet zo ver meer vandaan!) en is qua rubrieken ook speciaal op deze doelgroep afgestemd. De Hyves voor 50plussers.!
Linkedin: Hier kun je zien wat jou collega's in den lande allemaal voor activiteiten opzetten. Kun je misschien ook wat ideeën opdoen voor je eigen bibliotheek. En natuurlijk jouw eigen flitsende ideeën op Linkedin bekendmaken.
Ik heb hier zelf wat minder mee vanwege de engelse taal. de leden zijn, voor zover ik kan bekijken allemaal Nederlanders, dus waarom alles in de Engelse taal moet??

maandag 24 november 2008

Winterse taferelen....

Ik zag vandaag een sprookjesachtig landschap om mij heen vanuit ons stekkie in Oele.
En dat zo vroeg in het seizoen.
Geniet mee, wie weet hoe lang we moeten wachten op het volgende winterweer .

vrijdag 21 november 2008

Ding 18 Catalogiseer je boekenkast met LibraryThing



Hier begeef ik mij op prettig terrein, nl. met boeken bezig zijn!. Maar zo zal het wel met meer collega"s gaan. Leuk, om mijn eigen boekenkast te creëren. Ik heb dan ook een eigen account aangemaakt op Librarything omdat het goed is, dat ik mijn gelezen boeken of de boeken die ik nog wil lezen en reeds opgeslagen heb (via my discoveries) eens op een rijtje zet en niet onbelangrijk, steeds kan aanvullen. In eerste instantie een 10tal boeken toegevoegd die indruk op mij hebben gemaakt. Ik moet toch ergens beginnen nietwaar? Dat ik kan zien hoeveel andere lezers mijn boeken ook gelezen hebben is een pré, evenals het lezen van de besprekingen over de boeken. Ook op Dizzie.nl kom ik van alles tegen.
Er gaat trouwens veel tijd zitten in het lezen van dit alles. Van het ene boek rol ik naar het andere. Ik kan, mocht ik mij vervelen, u-ren vooruit... Fantastisch!!

vrijdag 14 november 2008

Ding 17 Bekijk een web 2.0 site naar keuze




Ik ben eerst aan het snuffelen geslagen via Programeble web. Vanwege de rubrieksindeling is deze erg handig. Moeilijk om een keuze te maken. Ik ben gaan zoeken naar sites met foto's en kwam o.a. bij Picnic en Imageloop terecht. Deze sites lijken op Flickr, maar bij Imageloop kun je diavoorstellingen vinden (wat kom je veel tegen zeg!!) en zo kwam ik bij een rustgevende diavoorstelling die ik wel kon waarderen.

Via web.2.0 directory kwam ik uit bij break.com most viewed video's en zag een fantastische slow motion opname van een lieve-heers beestje dat van een blad wegvliegt. Wat kan de natuur toch mooi zijn en dit zie je zo nooit! De embed code na enig gezoek gevonden en geniet even mee..

"Lady Bug in UltraSlo motion"


LadyBug flight in UltraSlo motion - Watch more Free Videos

woensdag 12 november 2008

Ding 16 YouTube

Ik had al eerder een filmpje van YouTube toegevoegd zodat dit niet moeilijk voor me is. Uit het grote aanbod heb ik gekozen voor een filmpje van zingende monniken van het klooster Stift Heiligenkreuz uit Wenen. Zij hebben een hele cd, Chant, met Gregoriaanse muziek volgezongen en bestormen daarmee de Europese hitparades. Ze zijn zelfs in reclameblokken te zien. Heel opmerkelijk dus. Het kan geen kwaad, zo richting de decembermaand, om een beetje sprititueel en geestelijk "gevoed" te worden.

zondag 9 november 2008

Black and white








Deze foto's heb ik gekopieerd van Flickr en heb ze geplaatst omdat ik ze heel speciaal vind vanwege de speling van donker en licht. Echt heel geweldig!!

Ding 15 Podcasts

Kijk, hier heb ik veel meer mee dan met ding 14.
Ik zie lang niet altijd de programma's die ik zou willen kijken omdat ons gezin uit meerdere leden bestaat of door het tijdstip van uitzending en daardoor is het heel prettig, dat ik in het kort de hoogtepunten van programma's kan zien die ik gemist heb. Zijn de onderwerpen zó belangrijk, kan ik altijd nog de hele uitzending bekijken via Uitzending gemist.nl.




Zo heb ik De wereld draait door en Pauw & Witteman als feed op Netvibes gezet en kan op deze manier snel terugzien wat ik gemist heb. Ideaal !!


Via Google kwam ik terecht op de site van bibliotheek Rivierenland en las daar de volgende tekst: "De vestiging Culemborg van bibliotheek Rivierenland is samen met de bibliotheken Tilburg en Roosendaal uitgenodigd door de Vereniging van Openbare Bibliotheken [VOB] een landelijke pilotPodcast te draaien. De drie bibliotheken zitten in de werkgroep "virtuele jeugdbibliotheek” en het doel is ervaring op te doen met podcast, zodat er in de toekomst mogelijk een vervolg aan gegeven kan worden."


Nadat ik ook het filmpje had gezien, werd me duidelijk dat Podcasting (over allerlei onderwerpen) bv door verschillende kinderen/ groepen van de basisscholen uitgevoerd kan worden, maar ook jongeren of eigenlijk iedereen kan hiervoor geentousiasmeerd worden. De uitzending wordt opgenomen, dit filmpje wordt op de site gezet en zo bied je de klant weer een extra service, extra informatie.

Ook zou een uitzending van RTV Oost waarin iets aangehaald wordt wat belangrijk kan zijn voor de lezer, geplaatst kunnen worden.

Deze vorm van verspreiding van een muziek- of radiouitzending kan dus zeer goed ook uitgevoerd worden door Bibliotheek Hengelo en mijns inzien kan/mag dit op korte termijn een invulling krijgen.

woensdag 5 november 2008

Ding 14 Instant Messaging

Ik kom erachter dat chatten één van de vormen is van Instant Messaging en aangezien ik dit ooit eerder heb gedaan, samen met één van mijn kinderen via Windows Live is dit niet helemaal onbekend voor mij. Zo kon ik ook kletsen met een paar nichtjes. Nu wil ik het eens opnieuw proberen. Ik heb ooit een hotmail account gemaakt, dus die kan ik nu gaan gebruiken. Ga ik chatten met de kinderen... Voor hen is msn net zoiets als eten, dus dagelijks voer.
Ik had niet gedacht, ooit nog eens privé te gaan chatten. Eigenlijk heb ik hier niets mee en vindt het voornamelijk "gepraat in de ruimte". Liever bel ik vrienden of bekenden op en teut zo een eind weg..
Ik besef echter wel dat er een categorie is, vooral jongeren die dit een veel moderner vorm van communicatie vinden, ook al doordat dit geen extra kosten met zich meebrengt. Deze mogelijkheid wordt hen binnenkort dan ook aangeboden op de site van Bibliotheek Hengelo via Al@din chat. Helaas zijn hier nu nog problemen mee en kan er op dit moment niet gechat worden. Als er serieus mee wordt omgegaan, vind ik dit t.z.t. een prima service.

Ik probeer te chatten via LibSucces wiki met de Indiana University in Amerika. Wat is er toch veel mogelijk!!. Helaas zijn de drie bibliothecarissen "off-line".
Daarom andere geprobeerd, nl. the University of Waterloo in Ontario. Hier waren ze ook off-line.

Vervolgens geprobeerd via Gmail te chatten. Ik heb eerst Anita uitgenodigd omdat zij vaker gechat heeft, maar krijg geen reactie. Als ze reageert, waar zie ik dit dan?

Ding 13 Online kantoortoepassingen en andere tools


Via Google docs en spreadsheets bezig geweest met online kantoortoepassingen.
Eerst begreep ik niet helemaal wat de bedoeling was, wat de toegevoegde waarde is. Google docs en spreadsheets, maar ook Zoho en Microsoft Office Live, welke ik beter ken als Hotmail account zijn voor mij een soort Microsoft Office Outlook, waar je kunt mailen etc. Al hebben ze behoorlijk wat meer mogelijkheden!
Totdat me duidelijk werd dat de grote kracht is, om samen aan een document te werken en op verschillende computers en het dus handig is om hier gebruik van te maken.

Zo heb ik een limerick gemaakt op de weblog van Biebbean via een gezamelijk Gmail document Erg leuk om op deze manier samen aan een document te werken. Dit wordt ondertussen écht een limerick van Bibliotheek Hengelo. We hebben best talent in huis!

maandag 27 oktober 2008

Ding 12 Spelen in de zandbak van de 23 Dingen wiki



Toch leuk, dat ik nog eens in het zand mag spelen!

De collage van zand als afbeelding gebruikt omdat ik deze zo prachtig vind. Sorry Diabolo voor het kopiëren!!




Deze opdracht was niet moeilijk.
Ik heb bij de SideBar : "Favoriete films" een tekst toegevoegd. Als je wilt, kijk maar even

zondag 26 oktober 2008

Ding 11 Wiki's


Mijn virtuele ontdekkingstoer wordt steeds uitgebreider en ik leer steeds meer dingen.
Via de tag "Wiki" onder 23dingen Delicious kwam ik o.a. terecht bij "Wikikids"(helaas werkte deze pagina niet) en Wikipedia, de bekendste wiki. Hier kwam ik erachter dat Intranet eigenlijk ook een wiki is. Dit klopt natuurlijk wel, omdat Intranet een dynamische website is waar door meerdere mensen aan gewerkt wordt, alleen had ik hier niet bij stilgestaan Ik weet nu dat, in tegenstelling tot een open wiki welke voor iedereen toegankelijk is, Intranet een voorbeeld is van een gesloten wiki, nl. toegankelijk voor een selecte gebruikersgroep.

Door het bekijken van verschillende wikisites kom ik weer bij links die mij verder leiden "on-wiki-tour". Wat mij daarbij opvalt is dat sommige pagina's zo overvol staan, bv. Tax Almanac. Deze pagina staat mij meteen tegen en belet mij om er überhaupt iets te zoeken! De Literatuurwiki van de Bibliotheek Deventer daarentegen vind ik prettig leesbaar en overzichtelijk. Ik voel er veel voor iets soortgelijks voor Bibliotheek Hengelo op te zetten. Er moet dan wel voldoende content aangeleverd worden en het is heel belangrijk deze wiki aktueel te houden. Bibliotheek Hengelo zou er ook boekbesprekingen op kunnen zetten en lezers zouden hier ook bij aan kunnen haken . Via een weblog van Bibliotheek Hengelo, ik geloof dat Diane W. en Erwin al in een vergevorderd stadium zijn wat dit betreft, zou hier weer naar de wiki verwezen kunnen worden. Dat kan echt interessant en multifunctioneel worden. Wat een uitdaging en wat kunnen wij de klant dan veel extra mogelijkheden bieden via onze website!

zondag 12 oktober 2008

Ding 10 Social bookmarking en Del.icio.us

Ik heb een paar bronnen bekeken, waaronder de video over het toevoegen van favorieten aan delicious (erg duidelijk), heb een site toegevoegd aan Delicious en de rss feed toegevoegd aan Netvibes. Tevens de delicious knop toegevoegd op mijn eigen computer via Internet Explorer.

Ik heb een account aangemaakt omdat ik het handig vind, mijn favoriete sites in Delicious onder te brengen. Op internet kom ik vaak sites tegen die ik interessant vind en dan breng ik ze onder bij mijn favorieten. Dit wordt ondertussen een aardige lijst.Nu kan ik deze favorieten via Delicious ook raadplegen op elke computer en natuurlijk delen met anderen! Ik heb al een begin gemaakt en ga de komende tijd verder.

Als bibliotheek hebben wij er wel wat aan, de Deliciousknop staat al op de site en we voegen als team Informatieservice sites uit digihelp aan Delicious toe. Zo kan het publiek ook veel gemakkelijker gebruik maken van bepaalde relevante sites en via tags gemakkelijker de sites vinden over een bepaald onderwerp.

Pink Ribbon

Wereldwijd staat de maand oktober in het teken van de strijd tegen borstkanker, in ons land de meest voorkomende vorm van kanker. Nu zag ik net de uitzending op tv van de Stichting "A Sister's Hope" om geld op te halen voor onderzoek. Zij organiseerden voor het tweede achtereenvolgende jaar een sponsorloop. Vierhonderd wandelaars liepen in twee dagen van Amersfoort naar Amsterdam. In dit programma was een live verslag van de aankomst in het Olympisch Stadion maar werden ook individule mensen gevolgd en was er een gesprek met borstkankerspecialist van de academische universiteit in Utrecht, Elsken van der Wall.

Fantastisch en heel indrukwekkend om te zien met welke inzet, doel en met welke verhalen iedere wandelaar deze tocht liep. Ik voelde me emotioneel sterk verbonden. Er werd maar liefst € 640.000,-- ingezameld voor onderzoek naar borstkanker!! Elsken van der Wall gaf vervolgens uitleg, dat er met dit geld vooral onderzoek wordt gedaan naar een tumor specifieke aanpak van borstkanker. Hierbij is de kwaliteit van leven erg van belang en wordt geprobeerd de nare bijwerkingen van de verschillende behandelingen te verkleinen. Dat noem ik heel goed nieuws.

Ik sluit af met een filmpje waarop Stevie Ann een speciaal liedje zingt waar de uitzending mee afsloot, "Whole lotta rain":

maandag 6 oktober 2008

ding 9 Mijn visie op web.2.0



De vraag is wat we als bibliotheek kunnen met de nieuwe ontwikkelingen en hoe ik erzelf tegenaan kijk.

Ik merk dat het al doende, best leuk en vooral interessant is, om met 23 dingen bezig te zijn, al kost het veel tijd. Ik vind het, zeker met het oog op de toekomst, belangrijk om zélf met verschillende toepassingen van web 2.0 in aanraking te komen en gaandeweg verbaas ik me steeds weer over de vele mogelijkheden bij de verschillende "dingen". Dit had ik me voordien niet zo gerealiseerd. Toch ben ik nog steeds een beetje huiverig, wat betreft het plaatsen van dit alles op het internet. Hoe zit het met de veiligheid?

Wat kan de bibliotheek met deze nieuwe ontwikkelingen:
Weblog: Team informatieservice heeft al een eigen weblog voor het uitwisselen van tips en ervaringen, al is deze voor intern gebruik. Ik merk dat het team hier sinds kort weer actiever mee is! Wellicht kan een weblog in de toekomst ook voor bepaalde diensten aangeboden worden aan de klant zodat er interactief meegedacht kan worden.

Rss feeds: Bibliotheek Hengelo biedt al feeds aan op de nieuwe aanwinsten, maar worden ze door de klant gebruikt? Voor bv. agenda en/of activiteiten zou dit ook ingepast kunnen worden.

Foto editors: Gebruik van Flickr kan vooral voor aankondigingen erg handig zijn. Hierbij denk ik aan posters voor bepaalde activiteiten zoals de Kinderboekenweek. Maar ook de mogelijkheid van fotoreportages en video's van verschillende activiteiten zijn een mogelijkheid. Vooral voor de afdeling E & C zie ik veel mogelijkheden.

dinsdag 30 september 2008

Ding 8 Online plaatjes bewerken



Op mijn zoektocht, via Generator Blog, iets interessants te doen met foto's heb ik wel gemerkt dat er ongelooflijk veel mogelijkheden zijn. Ik wist echt niet welke ik moest kiezen en dus verschillende maar aangeklikt om te kijken wat de bedoeling was. Veel hiervan vond ik niet leuk en dan was het: óp naar de volgende.
Had ik eindelijk een Zweedse woordpuzzel gemaakt (Word puzzle), waarbij je in 90 seconden zoveel mogelijk woorden moest zien "weg te strepen", én ontdekt, na veel gezoek en hulp zoon, dat ik deze kon plaatsen met de HTML code, bleek het bestand te groot en kwam de halve puzzel erop. Ik kon de puzzel niet verkleinen. Was dus geen succes...
Weer verder gezocht en via Magnigraph een foto bewerkt. De ene foto leent zich hier beter voor dan een andere. Ook hier was het puzzelen hoe de foto op mijn weblog te krijgen maar via afbeelding opslaan als was het toen niet moeilijk meer.

zondag 28 september 2008

Ding 7 Flickr verder ontdekken


Ik heb een paar mogelijkheden bekeken en meteen maar uitgeprobeerd: Trading card en een Mosaïc gemaakt. Ja, Diane, het is me gelukt! Wat nu het belang is van zo'n trading card is me echter niet volledig duidelijk. Helaas is de tekst onleesbaar onder de foto van het wadlopen.
Voor de volledigheid, de tekst luidt: "Het onbekende tegemoet..."

Wat is er toch veel mogelijk, er gaat echt een wereld voor mij open!
Het was wel even een gepuzzel, weer terug naar mijn bureaublad om op te slaan en vandaaruit weer openen, maar toch resultaat geboekt. Ik zal in de toekomst vaker gebruik gaan maken van de mogelijkheden van Flickr.

zaterdag 27 september 2008

Ding 6 Flickr vervolg


Sunrise in the woods - No. 2
Originally uploaded by aremac

Via Ingrid uitleg gekregen, op welke manier het gemakkelijker wordt, foto's van Flickr op mijn weblog te plaatsen via "add this blog". Dit is inderdaad simpeler dan kopiëren en plakken.

zondag 21 september 2008

Ding 6 Flickr


Deze afbeelding heb ik van Flickr gehaald, omdat ik wel iets heb met luchten en wolken en hoe het soms fantastisch is om naar boven te kijken. Om te zien welke invloeden het weer, de wind etc. hebben. Van een mooie wolkenmassa kan ik soms lyrisch worden! Ik was er wel mee aan het goochelen, alvorens ik doorhad, hoe het precies moest met het kopieren van de URL van deze foto. Nu ga ik nog aan de slag met het maken van een serie foto's van mezelf in een set. Wordt vervolgt...

ding 5 rss feeds



De eerste rss feeds heb ik toegevoegd in Netvibes; de eerste tabbladen zijn gemaakt.Toen ik eenmaal in de gaten had hoe zo'n rss feed toegevoegd moet worden is het eigenlijk een koud kunstje. Het tabblad van de bloggers uit Hengelo is ook handig. Er zullen de komende tijd zeker meerdere rss feeds aan toegevoegd worden, De behoefte om op de favoriete feeds te kijken begint al te groeien. Ik merk wel, dat niet iedere site de mogelijkheid heeft, een rss feed toe te voegen, bv. www.lezen.nl . Of heb ik dit mis?

woensdag 10 september 2008

Ding 2 ontdekoefening


Na de 1e fase, leren omgaan met internet etc. etc. mag ik nu web 2.0, oftewel de 2e fase doorlopen via 23 dingen. Ik weet nog niet precies wat me allemaal te wachten staat, maar merk al wel dat al doende alles meer begint te leven, interessanter wordt.

Ik loop nog wel tegen kleine "valkuiltje" aan, waardoor het niet altijd direct lukt. Het is fijn als ik op mijn weblog dan weer resultaat zie

Maar ik leer en ben best benieuwd hoe ik er over een tijdje tegenaan kijk.

zondag 7 september 2008

Zondagmiddag




Het is regenachtig en daarom ben ik i.p.v. wandelen, bezig met het mij eigen maken van de verschillende mogelijkheden via "Tips voor Blogger-bloggers".

vrijdag 5 september 2008

Ding 3 Begin je ontdekkingsreis

Het is zover, ik ben vanmorgen gestart met de tweede groep.
Het doorlopen van 23 dingen lijkt op een ontdekkingstocht en ik mag deelnemen aan de reis...
Het is allemaal onwennig, lastig om e.e.a. te vinden, maar ik hoop dat dit snel zal veranderen.
Ik voel me nog een beetje "in het diepe gegooid". Het was ook moeilijk voor mij om me te concentreren vanmorgen, omdat het behoorlijk rumoerig was.
Dat de eerste opdrachten gelukt zijn, voelt echter al goed.
Vol goede moed ga ik verder met de dingen die nog komen gaan en ben benieuwd wat ik allemaal op deze reis tegenkom.

hallo allemaal

We zijn begonnen vandaag. Veel succes!!